söndag 2 maj 2010

Klematis´...


Klematis är absolut en av mina favoriter bland klätterväxterna. Dom är inte bara snygga mot en vägg utan blir fantastiska vid ett träd, i staketet, i busken eller varför inte på balkongen i en kruka.

Dom storblommiga sorterna vill ha det lite soligare, öst och västerläga är det bästa, men söderläge funkar också om man ser till att jorden är skuggad.

I dom skuggiga rabbaterna trivs alpklematis och italenskklematis. En tips är det snabbväxande "Summer snow" eller"Paul Furges" som den också heter.

Eftersom plantorna är krukodlade när man köper dom kan man plantera hela säsongen. Bearbeta jorden väl ca 60cm djupt och brett med rosjord och kompost.

Man tror att klematis inte är så känsliga utan trivs i alla jordtyper, faktum är att klematis vill ha en sval och fuktig jord som absolut inte får vara för tung.

Plantan ska sedan planteras 10cm djupare mot vad den står i krukan. Det översta lagret täcker man med sand eller grus, på detta sätt förhindrar du röta.

Om plantan står soligt täcker man jordbasen med någon högre perenn eller lägre buske. Jag tycker att kantnepeta är helt fantastisk som även lockar till sig insekter och fjärilar.
Om man ska sätta plantan vid en vägg ska man plantera krukan en bit ut från väggen så att regn kan komma åt. Det blir ofta för torrt intill en husvägg.

På vintern ska man täcka sina plantor, det bästa och billigaste alternativet är granris. Men man kan också andvända duk eller täckbark.

Om man ska gödsla sin planta är benmjöl riktigt bra, det ända man får tänka på är att inte övergöda. 1-2 nävar räcker på ett år.

Man måste också beskära sina plantor, hur man gör detta beror på hur dom blommar.
Plantor som blommar på årsskotten klipps varje vår ner till 20-50 cm över marken.
Om plantan blommar på fjolårets skott klipper man bort det som dött under vintern.

Fråga din trädgårdsmästare så vet dom hur just din sort ska beskäras, eller ställ din fråga som en kommentar på min blogg.

Lycka till med dina plantor!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails